Invigning av Nya Krematoriet på Skogskyrkogården

Kategorier: Stadsbyggnad
Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Idag deltog jag, tillsammans med kyrkogårdsnämndens ordförande Annette Lundquist Larsson och arkitekten Johan Celsing på invigningen av Nya Krematoriet på Skogskyrkogården.

Nya Krematoriets gestaltning medförde en stor arkitektonisk känslighet eftersom det innebar uppförande av en ny byggnad på Skogskyrkogården, som sedan 1994 är upptagen på Unescos världsarvslista.

nya_krematoriet_01_ioana_marinescuFoto: Ioana Marinescu.

Det skulle dessutom finnas en stor respekt för Gunnar Asplunds och Sigurd Lewerentzs arbete och omsorg för Skogskyrkogårdens övriga byggnader. För den mycket stilrena och respektfulla utformningen belönades byggnaden med Sveriges förnämsta arkitekturpris (som delas ut av Sveriges Arkitekter), Kasper Salinpriset, 2013. Arkitekt är Johan Celsing.

Nio av tio avlidna Stockholmare kremeras efter sin död. Varje år beräknas 4 000 avlidna kremeras på det Nya Krematoriet och verksamheten ska alltid präglas av värdighet och respekt för den avlidne och dess anhöriga.

Den nya anläggningen ger personalen bästa möjliga förutsättningar i sitt svåra arbete. Det är en byggnad med ljusa, rymliga lokaler som är lätta att hålla rena och dessutom har en låg ljudnivå. Idag kommer många sörjande och anhöriga till ett krematorium, ofta för att hämta en urna och ibland för att närvara vid kremering. Därför har det varit viktigt att också göra det möjligt för de anhöriga, som vill, att delta vid kremationen på ett bättre vis än idag. Utlämningen av urnor underlättas och kommer naturligtvis att ske under värdiga former.

Det här projektet har krävt tålamod från alla inblandade, då det av olika skäl varit förseningar innan anläggningen nu äntligen kan tas i drift.

Du kan läsa mer om Skogskyrkogården på Kyrkogårdsförvaltningens hemsida.

02_ioana-marinescu
Foto: Ioana Marinescu.

Kommentarer är stängda